beats by dre cheap

POKRIVANJE ŽENE - ZAŠTO?

 
Svaki propis koji je Allah swt naredio ljudima treba sagledati u potpunosti da bi shvatili smisao, značaj, kao i vrijednost tog propisa. Tako npr. jedna cigla u našim očima nema neku vrijednost ni ljepotu, ali ugrađena u jednu lijepu građevinu ona dobija na ljepoti i vrijednosti. Ili ako u ruci držimo jednu laticu ruže, ona nam ne može biti kao cijeli cvijet, jer je otrgnuta od svoje cjeline. Tako je i sa propisima u islamu.Ako posmatramo neki propis islama odvojeno (kao što rade na Zapadu) on nam ne može pružiti svoju pravu veličinu i ljepotu, jer je odvojen od cjeline, baš kao i ona cigla ili latica ruže. Takav je slučaj i sa propisom pokrivanja žene. Na žalost veliki broj muslimana slijedi tumačenje Zapada, koji nakaradno tumači ovaj propis odvojeno od njegove cjeline - islama. Ovakvo tumačenje ljudima pruža sliku, koja gledana prozapadnim očima izgleda ovako: žena je ponižena, izolovana, roba manje vrijednosti i slične bljuvotine koje se upućuju na adresu islama i muslimana. A da li je zaista tako? Da bi to objasnili poslužićemo se dokazima. Postavićemo neka pitanja i uz Allahovu swt pomoć ćemo pokušati dati odgovor, kao npr. :Zašto pokrivanje žene? Šta je to žena dobila, a šta izgubila sa ovim propisom? Da li je pokrivanje ženu učinilo poniženom, nazadnom i slično? Da bi dobili adekvatne odgovore na sva ova i slična pitanja moramo sagledati neke činjenice, a to su: kakav je bio status žena prije islama, a kakav u islamu, te kakav status žene imaju na Zapadu, a kakav imaju u islamu. Da bi, dakle razumjeli šta je to žena dobila sa pokrivanjem za trenutak ćemo se vratiti u historiju (kažu da je historija učiteljica života) i pogledamo kakav je status imala žena kod pojedinih naroda:
Kod Grka - žena je bila ponižena, smatrali su je nečistom, nije imala nikakva prava (nije mogla upravljati sa novcem, imetkom i sl.). Prodavali su je i kupovali kao robu i sl.
Kod Rimljana - smatrali su da nema dušu i mučena je najsvirirepijim metodama (polivana je vrelim uljem, vezali su je za stubove i sl.)
Kod Kineza - smatrali su je robom, muž je imao pravo da je proda ili da je živu zakopa, a kad bi joj muž umro postajala bi svojina njegovih roditelja...
Kod Indijaca - u njihovom zakoniku stoji: "Trpljenje, vjetar, smrt, pakao, otrov i vatra nisu gori od žene." Kod njih nakon smrti muža, žena nije imala pravo da živi i živu su je spaljivali zajedno sa tijelom njena muža.


1
Kod Jevreja - smatraju ženu prokletstvom, a kad dobije menstruaciju ne sjedaju s njom, niti jedu s njom, niti ona smije dotaknuti išta (da ne bi ,kako oni misle postalo nečisto), dok je neki čak izoluju dok joj ne prođe taj period.
Kod kršćana - jedan njihov svećenik je rekao: "Žena je zlo bez kojeg se ne može, ona je ljupka i privlačna. Ona je veliki problem,maskiran i ofarban raznim bojama."
Za ilustraciju kakav je bio položaj žena kod kršćana, navešćemo par primjera.
Francuzi su 586. godine održali konferenciju s ciljem da istraže i otkriju da li je žena čovjek ili ne i da li ima dušu ili nema, a ako je ima da li je ljudska ili životinjska. Na kraju je ipak odlučeno da je ona ljudsko biće, ali je stvorena da služi čovjeku. Nakon francuske revolucije pa sve do 1938. godine, bio je zakon koji je tvrdio da su maloljetna djeca i žene ludaci. Engleski parlament, za vrijeme Henrika VIII izdao je zabranu čitanje Biblije ženama jer su smatrali ženu nečistom. Engleski zakon je sve do 1805. g. dozvoljavao muskarcu da proda svoju ženu za 6 penija (pola silinga), tako da je jedan čovjek 1931. g. prodao svoju ženu za čitavih 500 funti, ne znajući da je taj zakon poništen i zaradio deset mjeseci zatvora. Ovo je bilo kod "očeva" današnje civilizacije, kod onih koji se žestoko bore i "plaču" za ženama muslimankama. Što se tiče današnjeg, da li se išta promjenilo? Vidimo da danas mnogi dižu svoje glasove za veća prava žene muslimanke, a da li za to imaju razloga? Da nisu možda oni ti koji trebaju prvo pomesti ispred svojih vrata, pred kojima imaju gomile smeća i nepotrebnih stvari, pa tek onda gledati ispred tuđih vrata i dvorišta. Zapravo kakav je status žene na Zapadu danas? Svi znamo da se oni diče kako su "oni oslobodili ženu i dali joj ravnopravan položaj u društvu", dok je žena muslimanka "ponižena i obespravljena." Ali da bi dali konačan sud trebamo pogledati očima realnosti i sagledati tu slobodu i ravnopravnost. Po procjenama statističara godišnje se izvrši na milione porođaja djevojaka iz nemoralnih veza (90 % su djevojke ispod 18 godina), a o abortusima da ne govorimo, jer te cifre dostižu milione. Pa je li to ta sloboda i ravnopravnost za koju se borila žena i za kojom toliko čezne? Pored bluda, koji se na Zapadu toliko proširio kao neka zaraza, proširile su se i zarazne polne bolesti. Da se podsjetimo riječi Allahova Poslanika saws koji je rekao: "Kada se u nekom narodu proširi nemoral, Allah swt mu pošalje zarazne bolesti." Pa zar su SIDA i nemoral ta sloboda i ravnopravnost za kojom čezne žena Zapada?!
Žena na Zapadu je prisiljena da radi (čak i teške fizičke poslove), jer muškarac je ne želi kao ženu, već kao partnera u poslu. Tako ulica i TV postaju glavni vaspitači njihove djece.


(Da ne bi ovo pogrešno shvatili i rekli: "Treba raditi, a ne pokriti se, sjediti u kući i nista ne raditi."- islam dozvoljava ženi da radi, ali joj je prioritetna zadaća odgoj djece). Na Zapadu se takođe sa porastom nemorala povećavaju i razvodi brakova, a ima onih koji misle da je brak propast i da je bolje živjeti u nemoralnim vanbračnim odnosima. Žena je toliko ponižena, a da to ona i ne primjećuje. Na račun golih ženskih tijela se zarađuju milioni dolara, tako da se ne proda ni jedan traktor a da tu nije oskudno obučena žena. I to je ta "sloboda i ravnopravnost" na Zapadu. Pitam se, zašto toliko dižu prašinu oko žena muslimanki, koje eto nose mahrame i "ponižene su", kad je kod njih žena jedno jadno stvorenje koje iskorištavaju za svoje prljave ciljeve.
Sada, da vidimo kakvo je to "jadno" stanje kod muslimanki, šta to muslimanka ima u islamu. Samo radi podsjećanja: Predislamski Arapi su toliko "voljeli" žene da su čak žensku djecu živu zakopavali u vrući pustinjski pjesak. Dolaskom islama žena dobija ona prava koja su joj nepravdno oduzimana vijekovima. Kažu oni koji poznaju islam i status žene u islamu: "Onaj koji živi sa muslimanima primjetiće da žena uživa visoko mjesto u islamskom društvu, koje je ženi sačuvalo dostojanstvo, čestitost i ljudskost." Poznata spisateljica Ani Rud u časopisu "ESTREM MEL" je objavila sljedeće: "Eh da su naše zemlje kao muslimanske, gdje postoji čestitost, stidljivost i čistoća života. :"(Znači da u njenoj zemlji toga nema.)

A sada da pokušamo dati odgovor s početka teksta, nakon što smo vidjeli kakav je status imala žena prije islama i u neislamskim zemljama, tačnije na Zapadu. Mnogi (ne)muslimani postavljaju pitanja kao npr: Zašto se žena mora pokrivati u islamu? Zašto mora skrivati svoje ukrase od drugih? Ako ne sagledamo propis u cjelosti, daćemo pogrešan odgovor,ali ako ga sagledamo, zaključićemo sljedeće: ovaj propis koji je Allah swt propisao za ženu muslimanku je čast za nju koji je čuva od poniženja da ne bi postala samo tijelo i ništa više. Takođe to je najbolja brana koja čuva moral jednog društva i prije svega dostojanstvo žene muslimanke. Svojim pokrivanjem žena čuva sebe od poniženja, a ujedno čuva ostatak društva, jer ako sagledamo historiju vidjećemo da su velika carstva i države propale onda kada se pojavio razvrat u njima. (Sjetimo se Rimskog Carstva, Osmanskog Carstva i dr). Danas je veliki broj muslimanki otkriveno, pa se vrtoglavom
brzinom povećava broj abortusa i zaraznih bolesti, veliki broj djece ne zna ko su im roditelji, jer su rođena iz nemoralnih veza i sl. Čovjek se nije time zadovoljio već se spustio na još niže grane, ispod životinjskih, pa se upušta i

3
u homoseksuakizam. Statistike pokazuju da su socijalni problemi bluda i vanbračne djece daleko veći tamo gdje je veliki broj otkrivenih i razgolićenih žena i gdje se često mješaju muškarci i žene.

Za ovaj problem Ledi Kuk kaže: "To je veliki problem koji žena posebno osjeti, jer nju čovjek s kojim je zatrudnila ostavi samu da se bori sa poteškoćama života, da osjeti ponižavanje i ugnjetavanje i da se muči sa trudničkim poteškoćama."

Zbog toga Onaj koji je naredio ovaj propis ženama, nije ih htio vidjeti poniženim, niti da ih unazadi, već je dao ženi onu vrijednost i čast koju zaslužuje. Na kraju: Djevojko, pogledaj ovaj tekst i priznaj sebi da si vrijednija od bočice mirisa. Daleko si vrijednija od dubokog izreza na haljini ili grudima. Daleko si vrijednija od karmina na usnama ili šara na tvom licu. Daleko si vrijednija od zvižduka koji te prate dok takva hodaš po ulicama svog grada. Tvoja vrijednost i tvoja ljepota je ljepota tvoje duše i tvoga poštenja. Priznaj sebi da si bar jednom pomislila kako je glup tvoj izlazak u zadimljene kafiće i kao je glupa ta sva tvoja procedura ispred ogledala za nekoga koji u tebi vidi korist kroz zadovoljenje svojih prljavih strasti, a ne biće koje osjeća i voli. Stavi tačku i reci sebi da niko nije vrijedan tvoje ličnosti i tvoga morala i okreni leđa dosadašnjem životu. Pruži ruku svojoj sestri pod hidžabom i odlučno reci onima koji lažu na islam, a koji žele širenje razvrata i nemorala: "Zavežite vi neznalice! Šta hoćete od nas? Zar nismo bile ponižene i zlostavljane prije islama? Islam nas je uzdigao na visoke stepene u društvu. Nećemo slijediti one koji ne žele od nas ništa drugo no naše tijelo."
MOLIM ALLAHA DA TI DADNE SVIJETLO KOJE ĆE TE IZVESTI IZ TMINE ZAPADNE (NE)CIVILIZACIJE.


Onaj ko ovo procita s razumjevanjem, mislim da ce mu biti jasno kakvo je pravo zene u islamu.

Nasa posljednja dova je, Elhamdulillahi rabil alemin-Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova.

 

 

Koliko veliki broj dokaza ima na nebesima i na Zemlji, a ljudi pored njih ne razmišljajući prolaze i okreću glave.“ ( Jusuf: 105. Kur'an

Milostivom
http://tevba.blogger.ba
01/02/2009 18:13